Jul 17, 2011

Šampaňo ňuňo

Pred nejakým časom sme si s kamarátmi našli novú záľubu - začali sme navštevovať rôzne vínne ochutnávky. Žijeme v jednom zo slovenských vinárskych regiónov, tak by bola veľká škoda nepoznať produkciu miestnych vinárov. Veľmi kvalitnú produkciu. Jeden kamarát dotiahol svoje návštevy vínnych ciest, otvorených pivníc a viníc a pravidelné každotýždňové ochutnávky v obľúbenej vinotéke až tak ďaleko, že si otvoril vinotéku vlastnú. Aspoň mohol zužitkovať všetky doterajšie skúsenosti a poznatky.
Mojím osobným najväčším objavom, hneď po náleze obľúbených odrôd, sú sekty, vyrábané klasickou metódou. Na Slovensku ich robí iba zopár vinárstiev, z ktorých moje srdcové je Hacaj z Pezinka. Okrem toho, že robí špičkové odrodové sekty, navyše z mojej obľúbenej odrody - rulandu modrého, pán Hacaj je šarmantný pán z vinohradníckej a vinárskej rodiny s dlhoročnou tradíciou. A navyše dokáže otvoriť fľašu sektu tak, že odsekne hrdlo fľaše šabľou (takzvaná sabráž). Pre mňa je voľba pitia pre výnimočné príležitosti jasná - Hacajov sekt.
Pre ostatné príležitosti dostatočne poslúžia aj lacnejšie slovenské sekty, vyrábané tradičnou metódou - druhotným kvasením vo fľaši, napríklad Hubert Original brut alebo Pálffy od Vína Nitra. Naozajstné sekty, narozdiel do klasických dobre známych hubertov, nie sú také sladké, na jazyku sú drsnejšie, ale bublinky v nich vydržia dlhšie, nie sú tam dopĺňané sýtením, vznikajú prirodzene. Cítiť v nich pôvodnú odrodu vína, alebo cuvee, z ktorého boli vyrobené. Je to chuť, do ktorej musí človek vyrásť, ale potom sa jej tak ľahko nevzdá.
A preto si aj na ovocno-sektovú terinu kúpime nejaký dobrý, kvalitný sekt. (Samozrejme, ak trváte na tom, že potrebujete Huberta de Luxe, je to vaša vlastná škoda.)

A ešte budeme potrebovať:
75 g kryštálového cukru
kôru z 1 pomaranča alebo citróna
2 balíčky plátkovej želatíny
1 sekt
300 gramov čerstvého (môže byť aj mrazené) bobuľového ovocia

Do hrnca dáme cukor, pomarančovú kôru (ja som použila citrónovú, bio pomaranč som nezohnala, poslúžila rovnako dobre. Ak nemáme bio ovocie, môžeme použiť aj chemicky ošetrené, ale treba ho dobre vyrajbať pod teplou vodou) a 350 ml vody. Necháme zovrieť a miešame na slabom plameni až kým sa cukor nerozpustí. Necháme vychladnúť asi 1 hodinu. Cukrový sirup precedíme.
Želatínu pripravíme podľa návodu. Plátky necháme napučať v niekoľkých lyžiciach cukrového sirupu. Potom pomaly zahrievame so zvyškom sirupu až kým sa úplne nerozpustí. Nesmie vrieť!
Odstavíme zo sporáka. Prilejeme trochu sektu, pomiešame, potom prilejeme zbytok. Môžeme použiť celú fľašu, ale ak neodoláme a potrebujeme ochutnať, tak sa nič nestane, keď si deci odpijeme.
Formu vyložíme potravinovou fóliou, ktorú naolejujeme (olejom nevýraznej chuti, nie olivovým), aby sa neskôr lepšie odlepovala. Nalejeme trochu sektu so želatínou, môžeme nechať stuhnúť v chladničke, aby sme docielili efekt vznášajúceho sa ovocia. Nie však príliš dlho, aby sa ešte ďalšia vrstva prilepila. (Trvalo to cca hodinu a pol. Ale bolo to pomerne zbytočné, pretože som použila toľko ovocia, že bolo úplne všade.).
Potom nasypeme ovocíčko a zalejeme zbytkom sektu. Necháme stuhnúť v chladničke.


Môže poslúžiť ako svieži letný dezert alebo aj ako aperitív pred jedlom. Úspech mal tak aj tak.

2 comments:

  1. To je stará pravda. Na niektoré chute musí človek mať svoj vek!

    ReplyDelete
  2. hej, prvy stupen je - prestat hovorit fuj na jedlo, lebo mame zle skusenosti zo skolskej jedalne (takto som pre seba znovuobjavila spenat :)
    druhy je zacat ochutnavat vsetko bez predsudkov :) clovek si tak pride na bajecne zazitky.

    ReplyDelete